De skyddande egenskaperna hos en skyddsväst

För at undvika skottskador till så stor grad som möjligt används ofta skyddsvästar som ibland även går under namnet skottsäker väst. Med denne rustningen påtagen har man upp till 14 gånger större chans att klara sig efter ett skott från en pistol eller dylikt handeldvapen. Utöver de ordinära skyddsvästarna finns det de som agerar skydd mot exempelvis knivar.

 

Skyddsvästens begynnelse

6B46_vest_-_InnovationDay2013part1-62

Användbarheten av riddarrustningen gick helt åt pipan när 1600-talet kom, då den ansågs för tung för att vara lämplig. Målet var därför att skapa någonting som skyddar och samtidigt inte väger lika mycket. Alla soldater fick istället endast bära ett harnesk som skyddade bröstet och ryggen från skott. Med denne bar de även en hjälm och ringkrage. Det var från denne harnesk som nutidens skyddsvästar kom ifrån.

 

Olika typer av skyddsvästar

 

Inte helt oväntat skapas en rad olika sorters skyddsvästar för olika ändamål. Hur mycket en väst väger samt hur skyddande den är beror på om man bär en dold väst – såsom poliser vanligtvis gör – eller en insatsväst som militära styrkor bär utanpå sina kläder. De dolda västarna kan hantera pistoler och andra handeldvapen medan de militära västarna kan skydda mot någonting så kraftfullt som ett gevär. De militära västarna har även ofta tilläggsplattor i sig för att skyddet ska bli starkare. Dessa har en vikt på cirka två och ett halvt kilo och tar västen från att klara av eldhandvapen till att skydda mot gevärsskott.

 

Hur säker är en skyddsväst?

 

Vilken väst man än bär kan man inte vara helt hundra på att den klarar av smällen. Det finns dock vissa företag som gör allt i sin makt för att försäkra sig om att västarna skyddar till så hög grad som det går. Elite-armor gör exempelvis försök i mångfald för att ta reda på hur svårt det är att ta sig igenom deras västar med en kniv. Det här har visat sig vara väldigt svårt. Implantaten som finns i västar hos Elite-armor har visat sig skydda mot knivhugg 95 % av gångerna. Detta ligger i linje med de villkor som behöver uppfyllas för att användas av poliser och inom säkerhetsyrkena.

 

Det som stoppar kulan är en mångfald av starka fibrer som kulan möts av när den får kontakt med västen. Dessa fibrer agerar som ett sätt att fördela energin från kulan och absorbera den kraft som annars skulle ha träffat kroppen. Kulan fördärvas och energin dämpas ännu mer när den når nästa lager av västen. Kulan har nu hunnit stanna innan den har klarat av att nå personens kropp.

 

Det är dock av yttersta vikt att man håller sin skottsäkra väst i fint skick. För att inte slita ut den ska man inte lägga västen utomhus under solens strålar, då detta förstör förmågan att stoppa kulor på korrekt vis. Vid rengöring av implantaten får man aldrig lägga dem i en tvättmaskin eller använda sig av blekmedel. Detta kan nämligen leda till att fibrerna bryts ner. Det man ska göra är istället att blöta ner en trasa och torka västen med denne.