Tips för första dejten

Okej, så man har till slut gjort slag i saken efter många år som singel och börjat utforska terrängen. Man är trött på att vara ensam, vill dela livet med någon och bestämmer sig för att registrera en profil på ix.nu, men det var längesen man var tonåring det hela gick ganska spontant och bekymmerslöst till. Nu är det vuxendejting som gäller och det förväntas en annan mognadsgrad även om det endast är sporadiska träffar för intim kontakt som ömsesidigt förväntas. Man får napp och det är dags att träffas första gången. Oftast brukar det vara ett första möte över en kopp kaffe för att se om kemin stämmer, och om personen man träffar är som den utgett sig för att vara. Vad händer då, hur gör man?

 

Känna av vibbarna och ge egna bra ifrån sig

Innan man går in på kaféet, eller var mötet än beslutats skall ske, är det lika bra att ta några djupa andetag. Vuxendejting kan vara nervöst och det är inget att skämmas över. Man kan sitta kvar i bilen en stund eller hoppa av en hållplats längre bort för att ha en kortare promenad på sig att ta de där andetagen. Bägge hjälper för att fokusera på här och nu. När man kommer fram och möter personen, då är det värt att koncentrera sig på inget annat än det som sker mitt framför en. Det är ingen mening att försöka se in i framtiden och snabbt börja analysera om läget. Man skall verkligen inte bli sin egen värsta kritiker hellre och mentalt, metaforiskt sparka till sig själv över allt man kan tänkas yttra under samtalet.

 

Istället skall man ta notis om sin magkänsla det finns några konstiga vibbar. Kanske skall man förbereda sig med någon som ringer en bit in på dejten, att ha en utväg i händelse magkänslan säger allt inte står rätt till. För oavsett hur gärna man vill att det skall fungera redan från början är magkänslan ofta en bra vägledare och det finns ingen anledning att tvinga sig in i en situation som går för långt där det blir jobbigare att dra sig ur.

 

Det kommer med allra största sannolikhet dock vara en ömsesidig nervositet under första mötet och därför kan man gärna bara flyta med i händelsen, låta samtalet ha sin gång utan att tänka för mycket på att det skall vara en fantastisk dialog. Det kommer vara en del glapp i konversationen, säkert tillfällen av lite pinsam tystnad när man inte riktigt vet vad mer som skall sägas under ett kort ögonblick, men det är bara naturligt och inget att hänga upp sig på. Är man bara sitt naturliga jag ger det bra vibbar ifrån sig och blir inte konstlat.

 

Gamla klichéer gäller

 

Man har hört det miljontals gånger tidigare och det är i viss mån en kliché, att man bara skall vara sig själv. Men vad detta egentligen betyder är att man skall vara ärlig. Det kan kännas svårt för många att vara helt ärlig, eftersom de flesta tror att man är mindre spännande och attraktiv som sitt vardagliga jag. Människor uppskattar trots allt ärlighet. Försöker man för mycket kan det te sig som falskhet och ljuger man om saker är det ganska självklart att den lögnen till slut kommer ikapp en.

 

Det kan i vissa fall faktiskt vara till ens fördel om man är lite nervös på en dejt. Man låter sig själv prata på, som en reaktion på nervositeten, och det är en sorts energi som kommer ut. Det kan ha en positiv effekt som faktiskt hjälper till att bryta den initiala isen. Med det inte sagt att man skall babbla på ohyfsat och okontrollerbart.

 

Med kommunikation löser man det mesta bäst och det finns egentligen ingen dålig sådan, endast viss som kan förbättras något och på första dejten brukar det trots allt handla om att få detta ur vägen.