Ugnar för fantastiska måltider

Att planera ett nytt kök är något av det roligaste man kan göra. Färg, form och funktion är tre viktiga ledord. Något som har kommit att spela en mer central roll är ugnen. Det är inte bara ett fack att värma mat i utan en ugn används till mer än så. Det första man måste bestämma när det gäller just ugnen är om den ska vara integrerad eller fristående. Integrerad menas att den är inbyggd i köksinredningen. Detta ger ett snyggt och stilfullt intryck. När man väljer en integrerad ugn så väljer man med all säkerhet även en spishäll som brukar placeras ovanför ugnen nersänkt i bänkskivan. En fristående ugn är lite enklare att installera men hänger inte ihop med inredningen på samma sätt.

 

Bänkskiva vid inredning

Man måste tänka på att man inte kan ha bänkskiva precis där ugnen och spisen placeras om det är en fristående. För det lilla köket finns det även ugn kombinerad med spis och även en liten diskmaskin i botten. Ugnen blir då ganska liten och diskmaskinen rymmer inte många kuvert, men är ett riktigt bra alternativ om det är väldigt ont om plats. I en liten etta eller kanske i ett attefallshus eller sommarstuga.

 

Om man väljer en integrerad ugn så är det viktigt att följa installationsmanualen. Eftersom ugnen blir varm så är det viktigt med rätt tillförsel av kall luft samt att den varma luften cirkulerar bort. Man brukar sätta vinkeljärn som ugnen sätts på. Undertill brukar det finnas en korg-låda med plats för plåtar. I passbiten på golvet fäller man in ett genomgående galler. Gör man på rätt sätt så kommer ugnen att få den luftcirkulation som behövs. När man har installerat en ny ugn så ska man alltid värma upp den en gång. Man brukar säga att man ska bränna av ugnen inledningsvis. Ugn och plåtar är alltid ytbehandlade med medel som bör brännas bort innan användning.

 

Ugnens utseende

 

Designen av själva ugnen är ytterst viktigt anser de flesta. Ugnen bör ju passa ihop med övrig design i köket. Många väljer genomgående rostfritt medan andra väljer mer åt det svarta hållet. Vitvaror har blivit en del av inredningen. Det ska inte bara fylla en funktion utan även vara vackert att titta på. Man ska helst gömma in vitvarorna i inredningen.

Det man ska tänka på är ändå vad man ska använda sin ugn till. Vilka funktioner är viktiga för just mig. Lagar man mat i ugnen väldigt sällan så behöver man inte välja en ugn med massor av funktioner. Då är det bättre att satsa på en enkel och lättmanövrerad ugn. Man kanske vill ha olika grillfunktioner. Man kanske vill torka saker i sin ugn. Då ska ugnen vara igång under väldigt många timmar på låg värme. Då är det viktigt att ljudnivån på fläkten i ugnen inte är för hög. Just när det gäller torkning i ugn så finns det även speciella torkugnar man kan köpa. Om man är intresserad av att införskaffa en ugn kan man alltid besöka https://test-ugnar.se/ för mer information.